By DCB CX

Lies’l Schevenels combineert vroedkunde met veldrijden

Met een vijftiende plek, afgelopen zondag in de eerste wedstrijd van de Exact Cross Beringen, is de 19-jarige veldrijdster Lies’l Schevenels sterk begonnen aan het nieuwe seizoen. Na haar vijfde plek in Tsjechië vorige maand zit de renster van het Belgische, vrouwelijke De Ceuster Bonache Cycling Team in een goede flow. “We werken er inderdaad keihard voor. Samen met mijn trainer en het team willen we dit seizoen hoger opschuiven in uitslagen. Het BK in Meulebeke staat ook met stip genoteerd in mijn agenda. Daar is een top vijf plek in mijn voorlaatste jaar bij de U23 een doelstelling”, zegt de gemotiveerde wielrenster uit Lummen. 

 

BMX

De liefde voor de sport kreeg Lies’l Schevenels mee van thuis. Haar vader is een voormalige motorcrosser. Haar broer ging voor BMX waardoor Lies’l het mountainbiken ontdekte. “Dat was leuk, alleen ligt dat nagenoeg stil in de wintermaanden. Daarom ben ik overgestapt naar de cyclocross, een keuze die ik me nog geen dag beklaag”, zegt de wielrenster. Met een vijfde plek in de UEC European Cup in het Tsjechische Ostrava begin oktober, is Lies’l sterk begonnen aan het nieuwe seizoen. “Dit jaar nam ik ook al deel aan wedstrijden in Wiekevorst, Kleeberg en Vorselaar. Daar telden niet de uitslagen, maar wel het recuperatievermogen na afloop van de wedstrijden. Met een fris gevoel ben ik dan richting Tsjechië vertrokken voor wedstrijden om UCI-punten te sprokkelen. In dat opzet zijn we ondertussen ook geslaagd”, zegt de Lummense trots.

 

Hogeschool PXL

Wat Lies’l Schevenels doet is absolute topsport, want naast het veldrijden volgt ze ook nog een opleiding vroedvrouw aan de Hasseltse Hogeschool PXL. “Net als mijn mama ben ik een afgestudeerde kinderverzorgster. Na een stage op materniteit ben ik volop gegaan voor de opleiding vroedvrouw op de PXL Hogeschool. Net als in mijn sport ben ik op karakter doorgegaan en slaagde ik in mijn eerste jaar. Ik ben de school dankbaar dat ze ook nog eens rekening houden met mijn topsportstatuut, waardoor ik met hen kan overleggen over de stages of wanneer ik er niet ben door wedstrijden of training.” Meer nog dan haar collega-rensters bij het De Ceuster Bonache Cyling Team is Lies’l Schevenels een trotse ambassadrice van haar hogeschool, zeker nu hun logo prijkt op de wielertruitjes. “In het eerste deel van het crosseizoen wordt er nog een uitgebreide samenwerking met de studenten van de afdeling Media & Tourism uitgerold. Onder leiding van hun opleidingshoofd Hervé Van de Weyer en departementshoofd Veerle Schuyten kwamen ze in Beringen al eens de sfeer opsnuiven én tijdens de wedstrijd voor ons supporteren. Die extra aanmoedigingen deden deugd en zijn nog eens het bewijs dat onze school mij ook volop steunt in mijn sportieve carrière. Voorlopig moet ik niet kiezen en kan ik, ondanks de vele inspanningen, genieten van het veldrijden én mijn vroedvrouw opleiding. Het beste van de twee werelden dus. Zalig!”

 

Lies’l Schevenels neemt aanstaande zondag, samen met haar De Ceuster Bonache Cycling-collega’s Laura Verdonschot, Suzanne Verhoeven en Lotte Baele, deel aan de Superprestige Overijse. 

 

Foto: © Guido De Meyer