By DCB CX

Alicia Franck naar Exact Cross in Beringen: “EK-selectie eerste doel want Pontchâteau ligt me”

Alicia Franck (28) is goed aan het veldritseizoen begonnen. In het buitenland boekte ze al twee zeges. Ze werd ook één keer tweede, vierde en vijfde. Zondag rijdt de renster van Deceuster-Bonache de Exact Cross in Beringen.

 

Uiteraard ging Franck in Duitsland, Zweden en Tsjechië op zoek naar UCI-punten. De 135 punten die ze in vijf veldritten sprokkelde zijn pure winst want vorig jaar vatte ze haar veldritseizoen pas op 20 oktober in Ardooie aan.

 

“Dankzij die extra punten hoop ik op de Wereldbekers een betere startpositie te hebben”, bevestigt Alicia Franck. “In Zweden won ik vrij vlot. We raakten eerst met vier voorop, maar Alma Johanson viel weg en stapte uit de koers. Ik reed alleen weg en hoefde niet echt veel moeite te doen om te winnen.”

 

Zemanová

Dat was in Tsjechië even anders. Zowel in Kolin op donderdag als in Ostrava op zaterdag was thuisrijder Kristyna Zemanová, achttiende op de UCI-ranking, haar voornaamste opponente. “Donderdag was het een supersnel parcours met veel rechte stukken”, blikt Franck terug. “Een tactische race dus. In de laatste halve ronde raakte ik het wiel van Zemanová kwijt. Bovendien kwam ik door een gedubbelde renster ten val. Zaterdag was het echt cross. Het had wat geregend. Zemanová startte niet goed, maar keerde terug. Ze zette mij onder druk. Op de steile brug kon ik haar weer bijbenen en van haar wegrijden.”

 

Goed voor haar tweede zege nadat ze in Duitsland het seizoen aanving met een vierde en een vijfde plaats. Zondag verschijnt ze in Beringen aan de start van de eerste Exact Cross. “Woensdag trainden we met de ploeg op het parcours”, gaat Franck verder. “Beringen heb ik altijd graag gedaan. Dit keer is het rondje een beetje anders. We rijden niet in één keer naar de top van de mijnterril. De klim wordt onderbroken met een afdaling en een schuine kant.”

 

Graag EK

Franck hoopt in Beringen, Ardooie, Overijse, Ruddervoorde en Maasmechelen bondscoach Sven Vanthourenhout te overtuigen haar mee te nemen naar het Europees kampioenschap in Pontchâteau. “Dat toertje ligt me”, benadrukt de naar Essen uitgeweken rensteruit Lochristi. “Ik hoop het goed te doen op de kampioenschappen en mik in de Wereldbekers, net als twee jaar geleden, op enkele toptiennoteringen.”

 

© Het Laatste Nieuws – Hans Fruyt

© 2023 UEC Cyclo-cross European Cup Ostrava/Jan Brychta/RV

HOOFDZETEL

De Ceuster – Bonache CT vzw

Pottenbrug 3/224
2000 Antwerpen

2023 © De Ceuster Bonache Cycling Team